Zvanični Srpski Yu-Gi-Oh! Srbija Sajt!
Pozdrav, dragi posetioče!
Dobrodošao na Yu-Gi-Oh! Srbija Forum!
Molim te pročitaj ceo ovaj prozor... Hvala!

1. Registracija je vrlo poželjna zato sto ti omogućava da u potpunosti učestvujes u zajednici i samim tim se bolje informišeš o svim aspektima igre koji te zanimaju.

2. Pročitaj i poštuj pravila koja su jasno istaknuta, takodje postoji i kratki vodič za nove članove!

3. Srećno i uživaj!

Zvanični Srpski Yu-Gi-Oh! Srbija Sajt!

FORUM JE ZATVOREN. PROCITATI FORUMSKA OBAVESTENJA
 
HomePortalRegisterLog in

Share | 
 

 Pravila Yu-Gi-Oh! igre na SRPSKOM

Go down 
AuthorMessage
Admin
vlas' u ovo selo
avatar

Posts : 13283
Join date : 2010-11-11

PostSubject: Pravila Yu-Gi-Oh! igre na SRPSKOM   Thu 11 Nov 2010 - 23:40

Yu-Gi-Oh je Trading Card igra nastala prema istoimenom animiranom filmu. Yu-Gi-Oh! je prièa o Yugiju i prijateljima uhvaæenima u igraèkoj groznici koja je uhvatila celu naciju. U igri se sukobljavaju razlièita mistièna stvorenja i bore se u magiènim dvobojima na pomiènom bojnom polju prepunom zamki. Kada se prašina bitke slegne, samo jedan može biti Yu-Gi-Oh!, Kralj Igara

KRATKA PRAVILA I OBJAŠNJENJA

U Yu-Gi-Oh kartaškoj igri dva igraèa se sreæu u borbi koja se sastoji iz tri dvoboja. U igri uèestvuju èudovišta (monsters) podeljena na razliæite tipove, svaki od njih sa svojim prednostima i manama. Igraèi mogu još da koriste magiène karte (Magic/Spell cards), postavljaju zamke (Trap cards) , menjaju borbeni teren (Duel Field), èak mogu i da kombinuju dva èudovišta u jedno. Potrebno je mnogo iskustva, sreæe i strategije da bi se pobedio protivnik.

CILJ IGRE
Jedan Yu-Gi-Oh! meè sastoji se iz 3 dvoboja. Svaki dvoboj može završiti pobedom, porazom ili nerešenim rezultatom. Cilj igre je naravno pobediti svog protivnika. Pobednik meèa je igraè koji:
- ima više dobijenih dvoboja
Nerešeno se proglašava ako su rezultati 3 dvoboja
- 1 pobeda, 1 poraz, 1 nerešeno
ili
- 3 nerešena dvoboja

KAKO POBEDITI U DUELU
Rezultat dvoboja odreðuje se prema sledeæim službenim pravilima:
- svaki igraè zapoèinje dvoboj sa 8000 životnih poena (life-points)
- život se smanjuje kao rezultat raèunanja štete posle borbe. Ukoliko smanjiš protivnikov život na 0, pobedio si!
- ukoliko ti i tvoj protivnik istovremeno padnete na 0 života, dvoboj se proglašava nerešenim (draw).
- ukoliko deck bilo kog od igraèa tokom dvoboja ostane bez karata, prvi igraè koji više ne može vuæi kartu gubi dvoboj.
- ukoliko u bilo kojem trenutku tokom dvoboja u ruci držiš sve sledeæe karte, automatski pobeðuješ u tom dvoboju:
-Right Leg of The Forbidden One
-Left Leg of The Forbidden One
-Right Arm of The Forbidden One
-Left Leg of The Forbidden One
-Exodia The Forbidden One

Napomena: Ti i tvoj protivnik možete igrati meè u neku od karata koju ste prethodno izdvojili i odredili kao ulog. To æe borbu svakako uèiniti zanimljivijom ali ovo nemoj èiniti ukoliko nemaš više od 40 karata u decku. I imaj u vidu staru izreku: „Nemoj se kladiti u nešto što nisi spreman da izgubiš.“

ZAPOèINJANJE BORBE
- deck koji koristiš za borbu mora sadržati najmanje 40 karata. Nasuprot minimalnom limitu deck može sadržati koliko god karti želiš.
- uz deck koji koristiš u dvoboju, možeš imati i 15 karata u posebnom decku koji se zove side-deck.
- iz side-decka ne možeš da vuèeš karte tokom dvoboja. On služi da bi izmeðu dvoboja, po želji, menjao karte sa glavnim deckom u cilju promene strategije. Nakon menjanja karata glavni deck mora imati isti broj karata kao i kada si zapoèeo meè. Side-deck mora sadržati taèno 15 karata.
- fusion deck služi za èuvanje Fusion (kombinovanih) èudovišta i ne ubraja se u limit od 40 karata glavnog decka.

Napomena: U svim meèevima, deck i side-deck zajedno ne smeju sadržati više od 3 kopije bilo koje karte.
Poèetak dvoboja:
- svaki dvoboj poèinje mešanjem karata deck-a, a protivnik ga seèe.
- ukoliko vam je ovo prvi dvoboj u meèu, odluèite ko kreæe prvi bacanjem novèiæa. Onaj ko pobedi u bacanju novèiæa ima pravo odluèiti želi li igrati prvi ili drugi. Ukoliko je dvoboj nerešen, baca se novèiæ kako bi se ustanovilo ko kreæe prvi u sledeæem dvoboju.
- svaki igraè vuèe 5 karata sa vrha svog decka. Kada su svi povukli poèetnih 5 karata, dvoboj može da poène.

Napomena: Tvoj protivnik sme da zna sadržaj tvog groblja i broj karti u rukama.
IZRAZI TOKOM IGRE
Activate – Kada koristiš efekt Magic/Spell karte, Trap karte ili efekt karte èudovišta, ti “aktiviraš” efekt karte. Aktiviranje karte se odmah izvršava.
Set – èin stavljanja karte licem prema dole u polje igranja naziva se “Set”. Efekt Set karte se ne aktivira odmah. Isto tako, Set karta èudovišta se ne smatra prizvanom sve dok je ne okreneš licem prema gore. Set karta èudovišta mora se postaviti VODORAVNO u obrambenom položaju, licem prema dole (karte èudovišta prizvane normalno postavljaju se VERTIKALNO u napadaèkom položaju, licem prema gore). Set Magic i Trap karte se postavljaju vodoravno na polje igranja.
Destroyed – Uništene karte odlaze na groblje (Graveyard), koje se nalazi kraj vašeg decka za igranje.

VRSTE KARATA

KARTE èUDOVIšTA
Najjednostavnija upotreba èudovišta je da napadaju tvog protivnika. Snaga èudovišta oznaèena je brojem zvezdica (level) gore desno na karti. Njegov napad (ATK) i odbrana (DEF) nalaze se u donjem desnom uglu. Isto tako, zapamtite da tekst na karti koji je napisan ukoso nema nikakvog uticaja na igru. Karte èudovišta su žUTE boje.
FUSION (KOMBINOVANA) èUDOVIšTA
Ako imaš kartu "Polymerizaton" i Monster-e potrebne za stvaranje kombinovanog èudovišta, na borbenom tereni ili u ruci, možeš izvesti kombinovanje kao specijalno prizivanje (Special Summon) aktivirajuæi kartu "Polymerization". Tada kombinovano èudovište (Fusion Monster) iz Fusion Deck-a stavljaš na borbeni teren (licem okrenutim prema gore) u napadaèku (vertikalnu) ili odbrambenu (horizontalnu) poziciju. Dva (ili više) èudovišta koja su iskorišæena za kombinovanje, kao i karta "Polymerization" se bacaju na groblje.

OBREDNA (RITUAL) èUDOVIšTA
Ako imaš obredno èudovište i odreðenu obrednu kartu (za to èudovište), na borbenom terenu ili u ruci, kao i potrebna èudovišta za žrtvovanje (Tribute), možeš izvesti obred kao specijalno prizivanje (Special Summon) aktivirajuæi obrednu kartu. Prati instrukcije ištampane na toj karti. èudovišta koja su iskorištena za žrtvovanje, kao i obredna karta su uništena.

EFEKT MONSTER KARTE
Karte koje izazivaju magiène efekte na kartama èudovišta nazivaju se efekt karte. Efekt karte su NARANDžASTE boje.
EFEKT FLIP KARTE
Efekt ove vrste karte èudovišta se dogaða kada okreneš kartu koja je licem prema dole licem prema gore. Efekt ove karte se dogaða èak i ako je karta okrenuta kao rezultat magic ili trap karte, ili efekta neke druge karte èudovišta. Ukoliko je Flip èudovište uništeno nakon okretanja, njegov Flip efekt se dešava pre nego što je karta uništena.
Ostali efekti uglavnom su aktivni dok je karta èudovišta okrenuta licem prema gore i nalazi se u igri. Za bolje razumevanje odreðenog efekta, sledite uputstva na karti.

Napomena: Ako je Flip Effect èudovište prizvano Normal Summon-om umesto Set-om njegov efekat se NE aktivira.

MAGIC/SPELL KARTE
Postoje razlièiti tipovi Magic/Spell karata. One mogu biti aktivirane ili setovane tokom tvoje Main faze. Jedini izuzetak ovog pravila su Quick-Play Magic karte. Magic karte su ZELENE boje. Jednom kada aktiviraš Magic kartu, nakon što se dogodi njen efekat, ona je uništena. Osim ako se radi o Equip, Field ili karti sa Continous ikonom, u tom sluèaju karta ostaje na polju.

Napomena: Magic karte su isto što i Spell karte, razlikuju se samo po mestu proizvodnje, i obe vrste su legalne na turnirima.
EQUIP MAGIC/SPELL KARTE - naoružavanje èudovišta
Equip Magic karte ostaju u igri, i omoguæuju ti da pojaèaš odreðenu vrstu èudovišta u igri. Equip Magic karte možeš igrati samo na èudovišta okrenuta licem prema gore, nezavisno jesu li tvoja ili protivnivnikova. Kad odigraš ovu vrstu karte, postavi je tako da se nalazi jednim delom ispod èudovišta kojeg želiš opremiti ovom vrstom karte.

FIELD MAGIC/SPELL KARTE
Field Magic karte ostaju u igri, i one “menjaju” mesto na kojem se odvija dvoboj, daju razne dodatne sposobnosti odreðenim vrstama èudovišta, ili oslabljuju druge vrste èudovišta. Njih postavljaš u Field Magic zonu na podlozi za igru. U igri se istovremeno može nalaziti samo jedna Field Magic karta. Ukoliko staviš Field Magic kartu u igru, ne možeš staviti novu, dok protivnik ne stavi svoju (i time pošalje tvoju Field Magic kartu u graveyard, buduæi da – kako smo veæ rekli – samo jedna može biti u igri), ili ukoliko sam ne uništiš svoju Field Magic kartu efektom tvojih karata.

TRAP KARTE
Ove karte možeš postaviti (Set) na polje, i aktivirati ih u bilo koje vreme nakon poèetka sledeæeg poteza, ukoliko su uslovi za aktiviranje Trap karte ispunjeni. Trap karte su LJUBIèASTE boje. Nakon što aktiviraš Trap karte one su uništene, osim ako se radi o karti sa Continous ikonom (karta sa nastavljajuæim dejstvom).

FAZE IGRANJA

Potez – Igranje dvoboja sastoji se od naizmeniènih poteza. Svaki igraèev potez se sastoji od 6 faza igranja.
Faza – Faze odreðuju koje se akcije smeju igrati tokom poteza igraèa.
Step – Podkategorija faze, koristi se samo tokom borbe.

A. DRAW FAZA
Tokom ove faze, moraš vuæi jednu kartu sa vrha svog Decka. Ukoliko igraè nema karata u Decku i ne može vuæi kartu, proglašava se gubitnikom dvoboja.

B. STANDBY FAZA
Ukoliko u igri (na polju) imate karte na kojima je navedeno da se koriste tokom ove faze, onda ih morate ikoristiti u ovoj fazi, dakle pre ulaska u Main fazu.

C. MAIN FAZA 1
Tokom ove faze možeš odigrati:
- Normal Summon ili Set jedne Monster karte
- aktivirati ili postaviti (Set) Magic karte
- postaviti (Set) Trap karte
Zapamtite da ne smete preæi granicu od pet karata u Monster Card Zone ili Magic & Trap Card Zone. Tokom ove faze, možete promeniti Attack ili Defense položaj karata èudovišta stavljenih u igru tokom prošlog poteza. Položaj jedne karte tokom tvog poteza se sme promeniti samo jednom, i to tokom Main faze 1 ili Main faze 2. Ne smeš promeniti Battle položaj (Attack ili Defense) karte koju si odigrao u istom potezu. Na kraju Main faze 1 odluèuješ hoæeš li krenuti u Battle fazu, ili End fazu. Igraè koji zapoèinje igru ne može uæi u Battle fazu u svom prvom potezu, ali to može uèiniti igraè koji igra drugi.

Summon ili Set karte èudovišta
U toku obe Main faze imaš pravo samo jednom da prizoveš ili setuješ èudovište.
Da prizoveš (Summon) kartu èudovišta, izaberi kartu èudovišta iz tvoje ruke, i stavi je licem prema gore vertikalno (Attack position) na otvoreno Monster card mesto na tvojoj strani polja. Ukoliko želiš postaviti (Set) kartu èudovišta, izaberi Monster kartu iz tvoje ruke, i stavi je licem prema dole vodoravno (Defense position) na otvoreno Monster card mesto na tvojoj strani polja.

Normal Summon
Prizivanje èudovišta bez upotrebe efekta drugih karata zove se Normal Summon (normalno prizivanje). Tokom tvog poteza, možeš iskoristiti samo jedan Normal Summon. Postavljanje tvojih èudovišta (Set) licem prema dole u Defense position nije Normal Summon.

Ukoliko prizivaš èudovišta Levela 5 ili više (broj zvjezdica u gornjem desnom uglu), moraš žrtvovati jedno ili više èudovište u igri kao Tribute. Ukoliko želiš prizvati èudovište 5. ili 6. Levela, moraš žrtvovati jedno èudovište, a ukoliko želiš prizvati èudovište Levela 7 ili više, moraš žrtvovati dva èudovišta. Moraš žrtvovati èudovišta èak i ako Level 5 (ili više) èudovište postavljaš (Set) u igru.

Flip Summon
Menjanje položaja, iz vodoravnog licem prema dole Defense položaja u Attack položaj vertikalno licem prema gore, zove se flip. Karti èudovišta koju si postavio u Defense položaj ne možeš promeniti položaj u istom potezu. No, promena položaja (Flip) se ne raèuna kao Normal Summon, tako da možeš normalno prizvati èudovište tokom svog poteza, i upotrebiti jedan ili više Flip Summona na èudovištima koje si postavio u igru u prieðašnjim potezima.

Special Summon - posebno prizivanje
Kada ti Magic, Trap ili Monster Effect karte omoguæe da prizoveš èudovište, to prizivanje se zove Special Summon. Special Summon se ne raèuna kao Normal Summon, i možeš ga izvesti koliko god puta ti karte koje ga omoguæavaju dopuštaju.

Aktiviranje i Postavljanje Magic & Trap karata
Za razliku od karata èudovišta, Magic/Spell i Trap karata možeš uvesti u igru koliko god želiš, pod uslovom da imaš mesta u Magic & Trap zoni igranja. Equip Magic karte se isto raèunaju kao da zauzimaju mesto u Magic & Trap zoni igranja. Magic karta može biti aktivirana (licem prema gore) ili Set licem prema dole. Kada je Magic karta okrenuta licem prema gore, automatski je aktivirana. Trap karte se postavljaju u igru licem prema dole (Set). Za korišæenje Magic i Trap karata, koristite uputstva na njima.

Napomena: Odreðene Magic i Trap karte ti daju kontrolu nad protivnikovim èudovištem. Kada se ovo dogodi to èudovište premeštaš u svoje polje. Ako preuzimaš kontrolu nad èudovištem koje je bilo okrenuto licem dole, a uz to ima flip efekat, taj efekat se odmah dešava i to u tvoju korist.

D. BATTLE FAZA

Start Step
Objavi da ulaziš u Battle Fazu. Ti i tvoj protivnik možete igrati Quick Play Magic i/ili Trap karte.

Battle Step
Izaberi jedno èudovište s kojim nameravaš napadati, i izaberi jedno protivnièko èudovište koje želiš napasti. Ti i tvoj protivnik možete igrati Quick Play Magic i/ili Trap karte.

Damage Step
Izraèunaj štetu koju èine èudovišta koja si odredio. Ukoliko èudovište ima Flip Effect, njegov efekt se dešava nakon raèunanja štete. Efekt ne može delovati na monstere koji su veæ uništeni. Tokom Damage stepa, dozvoljeno je igranje samo Quick Play Magic i Trap karata koje menjaju napad (ATK) ili odbranu (DEF) odreðenog èudovišta. Te karte se mogu igrati samo pre izraèunavanja štete.

End Step
Reši sve borbe ponavljajuæi Battle i Damage step koliko god puta je potrebno, i tada najavi tvoj kraj End Step Battle faze. Ti i tvoj protivnik možete igrati Quick Play Magic i/ili Trap karte.

Napomena: Svako èudovište može napasti samo jednom tokom poteza. Jednom kada èudovište napadne, ne možeš ga promeniti u Defense položaj u istom potezu.

IZRAèUNAVANJE šTETE

Imaj u vidu, odbrambeni položaj = vodoravno, napadaèki položaj = vertikalno.
1. Kada je protivnièko èudovište u Attack položaju
Kada je protivnièki monster u Attack položaju (licem prema gore vertikalno), uporedi Attack (ATK) oba èudovišta: - Napadaèevi ATK bodovi > Protivnièki ATK bodovi
Protivnièko èudovište je uništeno. Oduzmi ATK bodove protivnièkog èudovišta od ATK bodova èudovišta koje je napalo. Razlika se oduzima od broja protivnikovih životnih poena.
- Napadaèevi ATK bodovi = Protivnièki ATK bodovi
Oba èudovišta su uništena. Niko ne gubi život.
- Napadaèevi ATK bodovi < Protivnièki ATK bodovi
Napadaèevo èudovište je uništeno. Oduzmi ATK bodove èudovišta koje je napalo od ATK bodova protivnièkog èudovišta. Razlika se oduzima od života igraèa èije je èudovište napalo.

2. Kada je protivnièko èudovište u Defense položaju
Kada je protivnièki monster u Defense položaju (licem dole vodoravno), uporedi Attack (ATK) sa Defense (DEF) protivnièkog monstera:
- Napadaèevi ATK bodovi > Protivnièki DEF bodovi
Protivnièko èudovište je uništeno. Niko ne gubi život.
- Napadaèevi ATK bodovi = Protivnièki DEF bodovi
Ni jedno èudovište nije uništeno. Niko ne gubi život.
- Napadaèevi ATK bodovi < Protivnièki DEF bodovi
Ni jedno èudovište nije uništeno. Oduzmi ATK bodove èudovišta koje je napalo od DEF bodova protivnièkog èudovišta. Razlika se oduzima od života igraèa èije je èudovište napalo.

Ukoliko protivnik nema karata èudovišta na polju, tvoja èudovišta èine direktnu štetu protivnièkom igraèu. Puni iznos ATK bodova napadajuæih èudovišta oduzima se od ukupnog broja protivnikovih životnih poena.

E. MAIN FAZA 2

Nakon što se Battle faza završi, ulaziš u Main fazu 2. Kao i u Main fazi 1, možeš igrati karte èudovišta, Magic i/ili Trap karte. Zapamti da je dozvoljeno menjati Attack i Defense položaj èudovišta i normalno prizvati ili setovati èudovište samo jednom po potezu. Isto tako, zapamti da ne smeš preæi granicu od 5 karata u Monster Card zoni ili Magic&Trap Card zoni.

F. END FAZA
Najavi kraj tvog poteza. Ukoliko u ruci imaš više od 6 karata, odloži karte po tvom izboru u Graveyard tako da imaš samo 6 karata u ruci. Protivnik tada zapoèinje svoj potez sa svojom Draw fazom.
Back to top Go down
http://yugiohsrbija.iz.rs
Admin
vlas' u ovo selo
avatar

Posts : 13283
Join date : 2010-11-11

PostSubject: Re: Pravila Yu-Gi-Oh! igre na SRPSKOM   Wed 19 Mar 2014 - 22:24

bump
ici ce update.
Back to top Go down
http://yugiohsrbija.iz.rs
Choko Smoky
Happy end!!!
avatar

Posts : 4272
Join date : 2010-11-12

PostSubject: Re: Pravila Yu-Gi-Oh! igre na SRPSKOM   Thu 20 Mar 2014 - 16:01

OBREDNA (RITUAL) èUDOVIšTA  Laughing 


Sva sreca pa ce biti update. Smile


Ali dobro je da ovo stoji ovde. Mnogi klinci ne znaju sva pravila.
Back to top Go down
Sponsored content
PostSubject: Re: Pravila Yu-Gi-Oh! igre na SRPSKOM   

Back to top Go down
 
Pravila Yu-Gi-Oh! igre na SRPSKOM
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Pravila i objasnjena RPG igre (kako igrati)
» Pravila igre
» Prijave za shinobi igre
» Naruto na srpskom !?
» Sabaku No Gaara vs. Pain

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zvanični Srpski Yu-Gi-Oh! Srbija Sajt! :: Rulings / Pravila-
Jump to: